Książka kucharska

11 grudnia 2015

Jak trudno jest dopasować sobie odpowiednią dietę wie każdy, kto choruje na nieswoistą chorobę zapalną jelit. U mojego syna doszła jeszcze nietolerancja glutenu. Poza tym prawie wszystko, co kupujemy w sklepach jest naszpikowane chemią i różnymi „E”, z których jedne są mniej, inne bardziej szkodliwe. Właśnie dlatego coraz więcej potraw, wypieków, a ostatnio nawet wędlin robię sama w domu. Chętnie podzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i zrobię to właśnie w tym miejscu.

Dziś pierwszy przepis

 

BISZKOPT BEZGLUTENOWY, który zawsze się udaje.

Składniki:

(z tortownicy 20-24 cm otrzymujemy 3-4 blaty)

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do rozpuszczenia. Ubijając dalej, dodawać po jednym żółtku. Obie mąki zmieszać i przesiać przez sito, potem wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni bez termoobiegu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić na stół z wysokości ok. pół metra – dzięki temu biszkopt będzie równy. Poczekać do całkowitego wystudzenia, potem cienkim nożem oddzielić boki ciasta od formy i podzielić na blaty.

Mała uwaga na koniec: przygotowując tort, spód upieczonego biszkoptu jest górą – tort ma wtedy prosty i równy wierzch.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.